Lång Fredagsträning

I fredags hade vi träning ute i rasbo. Vi åkte dit till 5 tiden,men eftersom linföraren fastnat i bilkö i sthlm så blev häst-träningen flyttad två timmar så vi körde på trähäst fram till dess. En lång träning med andra ord. Vi finslipade på saker och jag hjälpte till att rätt lagets grundövingar samt kür.
När linföraren kom har klockan närmat sig åtta på kvällen och det började mörkna. Vi började träning först utomhus men eftersom det både började regna och var så mörkt att vi knappt kunde se så bestämde vi oss för att fortsätt inne i ridhuset. Trots att det är lite trångt där. Hästen gick inte som den brukar vilket skapade problem. Det var svårt att få en takmässig galopp att svinga till och hästen var dessutom helt genomsvettig efter passet vilket han normalt inte brukar vara. Ingen körde särskilt bra och efter som att klantigt nog inte ätit sedan 11.30 på dagen så var all min energi som bortblåst och jag var bara helt slut.
Vi bestämmde oss för att plocka ihop grejerna och åka hem till Lina, vår tränare vid 10-tiden. Så fick det bli, på väderkvarngatan blev det video ifrån tidigare tävlingar då vi såg hur vi hade kört, kollade vad som var bra och vad osm kunde göras bättre.
Något jag, trots alla omstädigheter, uppsakttade med denna dag var när en av tjejerna i laget gick fram till mig och sa " Noomi, jag tycker du är vädligt duktig, du är ju klart mycket bättre än oss andra, det syns verkligen inte att du inte hållt på på två år". Sånt blir man ju glad av. Jag tror jag har ganska höga förväntningar av mig själv, tex. som Stående. Det är en övning jag alltid sätter. Men nu kan den vara lite aningen osäker ibland eftersom jag inte är så van vid hästen.
Fredagens träning i väntan på att linföraren skulle komma.

Projektplan samt idéskiss

Då har jag äntligen skrivit första utkastet på projektplanen , lämnar den i ditt fack på måndag. Jag kom att jag kanske ska göra ner ny version av idéskissen. För när jag gjorde den var ju mitt pa tänk teoretiskt om enbart voltige i allmänhet. Den ska väl uppdateras precis som projektplanen ska ,under tidens gång ?

Strax åker jag till Rasbo och har träning tillsammans med laget, resten av kvällen kommer tillbringas hemma hos tränaren Lina där vi går igenom föregående tävling,poäng osv. Där får jag därmed konkreta veta hur mycket jag utvecklats.

På återssende / Noomi

Återträff med 2004-06-laget

Tack för svaret, uppsakattas. Det gör att jag gör ett bättre arbete om man säger så. På siståne har jag jobbat mycket vilket gjort att jag inte kunnat vara med på några utav lagets träningar. 
      Har dock varit på återträff med mitt gamla lag  ute i Östhammar ( det laget jag tog Sm-brons & NM-borns med för tre år sen) . Då fick man chansen och titta på äldre tävlingar och prata igenom massa saker om sporten. Väldigt intressant och otroligt roligt !
       Har suttit och funderat lite på syfte och sådant. Och hur jag ska kunna slutaför arbetet, eftersom SM går om några veckor och blir min egentliga sista tävling med laget. Sedan kommer ju vinterna fort och då är det ruskigt kallt att träna i små tights och voltgieskor i ett oisolerat ridhus.
     På fredag har laget övernattning hos min tränare då blir det nog träning först på fredagen och ev. även på lördagen, däremellan ska vi gå igenom de föregående tävlingarna och se hur det gick, diskutera vad man gjorde och varför osv.  Som det ser ut nu känns det som att det mesta smidiga syftet är "lyckas gör comeback tillsammans med ett lag och utföra bättre grundövningar än då jag tidigare gick på sproten". Låter det som ett potentiellt syfte ? 
   Ska sätta mig ner och skriva den där Projektplanen nu så det blir av. (sagt det förr)
tack för att du är så positiv ! Det behövs, allt det här är ju så främmande för en, jag menar ingen har väl gjort ett 'rpjekt arbete' förut. Det är ju lite luddigt så där. Men jag hoppas jag gör tillräckligt ifrån mig och inte är luddig =)


Papper, Projektplan och redovisningstankar

Nu har jag föröver det jag hittills skrivit till ett wordformat utan bilderna,sen för jag över vart efter så jag lätt kan skriva ut det sen eftersom det skulle finnas i pappersförmat.
   Har börjat fylla i Projektplanen,men ska fundera lite till på de första punkterna, lämnar in den i ditt fack under de kommande dagarna. jag väger mellan om jag ska har tex. "utvecklas så mycket som möjligt inom grundövningarna", "lära mig två nya övningar jag aldrig klarat förut" , " eller " Lyckas göra comeback i sporten och prestera högre poäng tillsammans med laget än jag gjort förut" som syfte... och sedan vilka frågeställningar jag då ska använda.Vad tror du ?
   Funderar på att ta med en trähäst till redovisningen och visa övningarna på den men även visa det jag gjort på häst på ett filmklipp eller liknande. jag tänkte ett tag ifall man skulle försöka få dit en häst på något sätt och tex. kör på fotbollsplanen. problemet är att det inte är min häst jag kör på att hästen är mycket svårlastaed och bor i rasbo. Kanske man skulle ha redovisningen där. Nja, jag vill ju att så många som möjligt ska få chansen att se min redovisning. Får fundera lite till.

Grundövningar och Kür

För att förstå mina inlägg lite lättre så skriver jag lite kortfattat vad det hela (Voltige) går ut på.( som jag ska skriva klart mycket tydligare sen i rapporten förstås)
Tävlingen är uppdelad i två moment , grundövningar och Kür.
Grundövningar har 7 övningar som bedöms från 0-10 p.
Küren bedöms efter Svårighetsgrad, Sammansättning, utförande.
Hästen bedöms även i båda delarna.

Grundövningar - Upphopp, Grundsits, Fana, kvarn, Sax/Tillbakasax, Stående, Sidhopp/Sidhoppav. ( alla gör lika i ett lag)
Kür - fritt program, i lag är man mellan 1-3 pers på hästen, kör man individuellt kör man 1min olika övningar till musik.


GrundövningarKür och allt möjligt ifrån Vm för två år sedan.

Tävling i Söndag med ett Sidhopp utöver det vanliga

Och då var ännu en tävling avklarad. Nu är det bara Svenska mästerskapen kvar tillsammans med laget.
      Denna tävling var helt annorlunda , stämmningen i laget var otrolig och tjejerna gjorde riktigt bra ifrån sig. jag peppade dem, som extra tränare, och fick dem att båda le och köra riktigt riktigt bra ! detta fick förstås mig att kör bra också.
       Eftersom jag inte sett poängen än ifrån varken denna tävling eller dena tidigare kan jag inte ännu veta iaf. det gick bättre eller sämre. Men något jag vet är att jag gjorde mitt livs bästa 'sidhopp av'. Alla i laget inklusive min tränare stod och gapa när jag sprang in i ledet efter mitt Sidhoppp av . jag har aldrig varit i närheten av att göra något så bra, kommer så mycket upp och ner och samtidigt lyckas trycka ifrån i rätt takt så mycket och sedan stå efteråt.
        Detta beror nog mycket på att jag är mer avslappnad nu när jag kör eftersom jag inte kör lika mycket styrka som tidigare. På så sätt kan jag bli mer ett med hästen och dess rörelse och lyckas därav bättre i svingövningarna.
      Vi ska försöka få till en träning i veckan som jag kan vara med på och hjälpa laget mer korreografi och nya övningar till deras kür. Lite olika upphopp och avgångar. Om ca. tre veckor är det dax för Svenska Mästerskapen i Västerås. Tills dess ska jag få upp detta lag ett par hundra delar och få dem riktgit taggade, samtidigt osm jag själv ska lära mig så mycket som möjligt. men jag känner att det hittills gått mycket bättre än vad jag ens kunnat tänka mig.laget jag tränar tillsammans med nu.

Trähäst-träning i Östhammar

Hej igen !
Tack för komplimangen, känns riktigt bra det här.

Efter en väldans massa träningsvärk ifrån gårdagen så blev det en färd ut till Östhammar för att återigen träna med laget. träningen började utan tränare, så jag assisterade lite och drog igågng tjejerna.
     När uppvärmning och stretch var klart kom tränaren (lina) inhoppandes genom dörren och då var det dax att köra på trähästen. Eftersom laget jag nu tränar med är så pass ungt så började vi med att prova Junior-grundövningarna ( lite lättare än de vanliga ). Eftersom jag körde dessa på EM för fyra år sen fick jag visa laget hur de gick till. Sen blev det över till de vanliga Senior-grundövningarna. Fortsättningsvis körde vi finslip på Sidhopp av, den sista övningen i 'grundövningarna'. Detta eftersom det är den mest bristfälliga övningen hos tjejerna i laget.
     Resterande tid av träningen körde laget Kür, dvs. det fria programet. På grund av att en tjej var borta så fick jag hoppa in och körde hennes saker. Detta var nyttigt eftersom jag kommer vara deras sk. reserv i Küren under Svenska Mästerskapen då jag kör Gurndövningarna tillsammans med dem. Vidare hjälpte jag laget att komma på korreografi till Küren samt små rättningar här och där.

Hittills känns allt väldigt bra och jag utvecklas otroligt mycket under träningarna. Min tränare tycker jag borde börja igen seriöst och satsa, eftersom jag iprincip är bättre nu än under den tiden då jag var akrtiv. Vi får se hur det blir med det. Just nu fungerar jag på att ta "Sving upp till handstående" som en mål. Något som är väldigt tekniskt svårt men ingår i grundövningarna. De övningar jag får träna mest på just nu.

På Söndag blir det tävling igen, denna gång i Linnés Hammarby Uppsala.


En trähästträning, för ett par år sen.

Hästträning

Denna träning...
Oj ! Det säger jag bara , jag har aldrig i hela mitt liv kört så bra svingar som idag.  jag fick in helt rätt tajming med hästen, rätt teknik,rytm, feeling,spänst och 'pang' där satt den, nästan upp i handstående. jag tror att det som krävs fortfarande inn jag är helt upp är att jag måste slappna av lite mer så man flöjer med i hästen galopp och får mer fart.
Vid nio tiden kom Lina (tränare) och plockade upp mig. Då åkte vi ut till rasbo tillsammans med tjejerna i laget. Jag peppade upp den och vi körde en riktgit bra träning.
   Konstigt att man lyckas så bra... Tydligen har jag vilat mig ifrom i två år. För nu är jag på topp helt klart känner jag. Hästen skötte sig riktigt bra och allt flöt på. Vi körde även på trähästen för att slipa på detaljer. Bland annat upphopp, där vi tränade att komma över mera så det blir en tydligare pikning i höften.

Imorgon blir det träning i gympnastiksalen på bland anant trähästen. Då tränar vi koreografi,teknik,styrka,kondition och alla baskunskapen som behövs för att sedan körde det yttersta på hästen.

Tävling i Sala

I helgen åkte jag till Sala tillsammans med laget som jag numera kör grund med .
Tävlingen gick väl inte som väntat. Allt gick bra på uppvärmningsvolten men sedan på tävlingsvolten gjorde tjejerna några missar, hästen blev spänd och började trava ett par gånger.
    Eftersom jag körde sist så hann jag inte utföra alla övningar eftersom tiden tog slut. Men på det hela taget gjorde jag inga direkt missar och är personligen ganska nöjd med min egen insats. Detta med tanke på att jag inte kunnat medverka i någon träning tidigare inför tävlingen. Utan har bara kunnat förbereda mig metalt sett.
Så målmässigt har jag väl antagligen inte gjort så bra ifrån mig. men jag är ändå nöjd och tror att det kommer gå mycket bättre nästa gång.

Inför tävling

Då har jag pratat med min tränare,Lina igen. två ggr.
    Vi bestämde att jag ska ta bussen till Sala imorgon bitti för att tävla tillsammans med hennes lag under dagen. Det blir en del i Märlarcupen som dem tävlar i och jag kommer som sagt köra grundövningar.
Vi bestämde även att jag skulle träna med dem någon gång med i veckan eftersom jag tälvar med dem igen nästa söndag. Detta känns jätte bra, för då kan jag hinna utvecklas mycket inför kommande övningar samt Sm.
  Ska bli riktigt kul att få hoppa upp på hästen igen och känna känslan.
Mitt mål med denna tävling bli att få högre poäng än vad jag fick på förra tävlingen,kunna hjälpa laget på bästa sätt och peppa dem samt få in en bra känsla mellan mig och hästen.

Något jag under är iaf. du har någon mall på hur rapporten ska se ut samt Projektplanen. För projektplanen skulle kanske vara bra att skicka in nu snart.
Tack på förhand för svar...Svenska Mästerskapen, Ryttarlicens, Grundövningar

Nu har jag pratat med min tränare igen. Och vi har bestämmt att jag ska ställa upp på två eller tre tävlingar och köra grundövningar tillsammans med hennes lag. Varav en av dessa tvälingar blir Svenska Mästerskapen.
     Detta är en ypperlig idé eftersom jag då får mer häst-vana och känsla. Detta behövs eftersom det var längesedan jag höll på med sproten. jag kommer alltså köra fullt ut den första delen av ett tävlingsprogram, grundövningar. Andra delen kalla kür dvs. fria programet. 
   Jag har även fått ryttar licens som krävs för att starta i en tävling. Eftersom jag blir en hjälp för laget så betalar klubben, RoslagensVoltige min ryttarlicens, tävlingsavgift och allt som krävs.
Jag kommer köra på en häst som heter Jack som jag bara tränat på tre ggr tidigare. inom votlgieä r det nämligen väldigt viktigt att man känner hästen man kör på eftersom alla hästar är väldigt olika i rytm,balans,takt osv. Detta gör att jag kommer köra några träningar innan dessa tävlingar så jag lär känna hästens galopp bättre.

Under de senaste två dagarna har jag tittat på Voltige Em ifrån Malmö på
Live sändning på internet. (klick)  Detta för att få inspiration för kommande övningar och se olika tekniket i tex. grundövningar ifrån olika länder. sverige ( mina kompisar) tog en värdig fjärde plats vilekt gör att de kan åka till Kentuckey VM 2010.

RSS 2.0